Geçen haftaya başlayan ve bu hafta devam etmekte olan Malatya Kitap Fuarına katıldık.

Bu yıl  Üstad Sezai Karakoç anısına düzenlenen fuar, artık gelenek haline dönüşmüş.

Şehir genelinde kitap fuarının tanıtım görselleri bir şölen izlenimi veriyor.

Tabi 9. Kitap fuarı, sistem oturtulmuş. Tıkır tıkır işliyor.

Bu Haber Araç Sahiplerini Yakından İlgilendiriyor: Dikkat ! Bu Haber Araç Sahiplerini Yakından İlgilendiriyor: Dikkat !

Türkiye’nin dört bir tarafından yazarlar ve yayınevleri davet edilmiş.

Yazarların ulaşım ve konaklama ücretleri Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilmiş.

Öğrencilerin kitap alımlarını arttırmak için Gaziantep Şahinbey Belediyesi kadar olmasa da bir miktar kitap alım çekleri öğrencilere hediye edilmiş.

Fuar alanı değiştirilmiş, üniversite ile şehir arasındaki Miş Miş Park’a taşınmış ve çevre düzenlemesi, sakinliği ve doğal güzelliği ile harika bir fuar alanı oluşturulmuş.

Eskinden şehir merkezinde olması ulaşım anlamında kolaylık sağlıyordu. Şimdi biraz şehir dışında kalmış ama bu ulaşım sorununu Malatya çözmüş! Şehrin tüm noktalarından fuara ücretsiz otobüs kaldırılıyor, ring seferleri düzenleniyor.

Belki diyeceksiniz ki bunların birçoğu başka şehirlerde de yapılıyor!

Çok doğru birçok şehirde kitap fuarı düzenleniyor! Ve ben de doğal olarak bu fuarlara katılıyorum.

Adana, Urfa, Gaziantep, Kayseri, İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara, Manisa, Aksaray, Konya ve Kahramanmaraş… Yurt dışında katıldığımız fuarlar ayrı.

Malatya’yı diğer şehirlerden ayıran husus KİTAP FUARI meselesini tüm kurumlarıyla sahiplenmiş olması. Malatya bu işi öğrenmiş ve artık usta olmuş.

Yazara harcadığı paranın misliyle şehrinin okullarına ve öğrencilerine dönmesini sağlamayı başarmış. Tebrik ederim.

Valilik ve büyükşehir belediyesinin koordineli bir şekilde saat gibi işleyen bir sistem kurmuş olmaları.

Ulaşım sorun olmaktan çıkmış.

Reklam tanıtım sorun olmaktan çıkmış.

Malatyalı yazarlara stant ve imza alanı sorun olmaktan çıkmış.

Daha önemli de şu: İLETİŞİM DİLİ çözülmüş.

Davet edilen yazarın hangi gün hangi saat geleceği, hangi otelde kalacağı, hangi okula gidip program yapacağı  önceden belirlenmiş.

Kitap fuarı alanına gelen yazar, mihmandarları tarafından yakın takibe alınıyor. Bir isteği var mı? Yemeğini yedi mi? Program için kitaplar götürülecek mi? Anında bilgi alınıyor ve yapılacak işlem yazara veya yayınevi personeline düşürülmüyor.

Mihmandarlar kim?

Müdür yardımcıları, öğretmenler ve iletişimi güçlü belediye çalışanları!

İletişim fuara gelmeden 15 gün önce başlıyor.

-Nasıl geleceksiniz?

-Kaç gün kalacaksınız?

-Okul grubu olarak hangi okullara uygun programlar yapıyorsunuz?

-Hangi konuyu anlatacaksınız?

-Projeksiyon veya başka materyal ihtiyacınız olacak mı?

İmzanız bitti veya herhangi bir sebepten ötürü  otele gitmek istiyorsunuz? Mihmandarınız anında meseleyi çözüyor. Otobüsle git! Hocam araba yok! Falan oldu filan oldu durumu söz konusu değil.

Sabah kaldığınız otelde siz kahvaltı yapana dek mihmandarınız ve hangi okulda program yapacaksanız o okulun MÜDÜRÜ sizi bekliyor. Mihmandar sizi okul müdürüne emanet ediyor, çekiliyor. Burada başka bir mihmandar devreye giriyor, okul müdüründen hariç gelen bu mihmandar ise ruloplar eşliğinde, elinde dosyası yapılan programın raporunu hazırlıyor. Yazar- öğrenciler-okul müdürü ve okulun isminin göründüğü bir alanda fotoğraf alınıyor. Ve sonrasında yazarların gönlünü alacak küçük hediyelerle yazar isterse otele isterse fuara imza standına ulaştırılıyor.

Bir başka önemli husus ise yazar-okul buluşmasını takip eden bir ekip daha var! İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim müdürleri, müdür yardımcıları,  Şube Müdürleri, Ar-ge Birimi Ekipleri veya Özel Büro Ekipleri okul programlarında bulunmaya özen gösteriyorlar.

Organizasyon Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin saha ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün…

Bu organizasyonun ardında ince bir zeka yatıyor!

Amaç sadece kitap fuarı etkinliği yaptık! Görsellerle süsledik değil…

Pandemide 2 yıldır evde hapsolan öğrencilerin kitapla buluşmasının yanında  ayaklarına Türkiye’nin en iyi eğitimcilerini götürmek! Onlara söyleşi programları tertip ederek öğrenciye doğrudan dokunmak!

Neredeyse tüm okullara yazarlar göndererek kitap fuarını fırsata çevirmiş Malatya! Sadece şehir merkezi değil. 70 Km uzaklıktaki ilçeye yazar göndermek sanırım işin eğitim boyutunun önemsenmesiyle ilgili.

Mihmandarların sorulara cevap veremeyen aman sen de bitse de gitsek düşüncesinde insanlar yerine doğrudan öğretmen ve okul idarecilerinden seçilmesinin sanırım bir sebebi de gidilecek okulun ihtiyacının eğitimciye aktarılarak ön hazırlık yapılması…

İşi ciddiye almış Malatya!

Evet fuar her yerde var!

Peki fuar nedeniyle gelen yazarları şehrin tüm okullarına götürüp yazarlardan ve eğitimcilerden  her türlü istifade etme işi nerede var!

Malatya Büyükşehir Belediyesini, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü, bu büyük organizasyonda emeği geçenleri tebrik eder, bizleri ülkemizin çocuklarıyla bir araya getirdikleri için ayrı ayrı teşekkür ederim.

Editör: Mehmet IŞIK