İslam toplumları arasında Efendimize aziz milletimiz kadar âşık başka bir topluluk yoktur.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen ve bütün insanlık için üsve-i hasene olan Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın dünyamızı teşrifi vesilesiyle tesis edilen Mevlid-i Nebi Haftası’nı, bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında çeşitli etkinlik ve programlarla kutladık. Sanırım İslam toplumları arasında Efendimize aziz milletimiz kadar âşık başka bir topluluk yoktur. Küçüğünden büyüğüne, çağdaşından muhafazakârına milletimizin her ferdinin Resûlullah’ın adını duyduğunda gönülden bir sevgi ve hasretle ona salat ü selam getirdiğine şahit oluruz. Türk dilinin en büyük şairi Yunus Emre’nin “Adı güzel, kendi güzel Muhammed” dizesi yediden yetmişe bütün milletimizin kalbinde ve hafızasında yaşamaya çağlar boyunca devam etmektedir. Türk edebiyatının eşsiz şah eserlerinden biri olan Dede Korkut Hikâyeleri’nde her hikâyenin sonunda Dede Korkut: “Günahınızı adı güzel Muhammet Mustafa hürmetine bağışlasın.” şeklinde dua eder. Süleyman Çelebi’nin Peygamberimizin doğumu münasebetiyle “Vesiletü’n-Necat” ismiyle yazdığı ve halk arasında Mevlid adıyla bilinen eseri milletimizde duymayan ve bilmeyen yoktur. Kur’an-ı Kerim’den sonra en çok dinlediğimiz dinî metin mevliddir. Milletimizin her bir ferdinin hafızasında mutlaka Mevlid-i Şerif’ten bir veya birkaç beyit bulunur. Mevlid, Türkçemizle yazılmış bir eser olması dolayısıyla güzel dilimize uhrevi ve manevi bir derece kazandırmıştır.

Meşhur divan şairi Nâbî’nin: “Sakın terk-i edebden kûy-u mahbub-u hüdadır bu / Nazargâh-ı ilahidir Makam-ı Mustafa’dır bu” beyti Efendimize göstermemiz gereken edep ölçülerini harükulade biçimde dile getirmektedir. Ecdadımız Peygamber Efendimize ait her hatıraya büyük bir tazim göstermiş ve onu en iyi şekilde muhafaza etmiştir. Efendimiz, kendisini görmeden inanan ve seven bizler için “Kardeşlerim” ifadesini kullanmıştır. Bu müjde, XXII. asrın mâsiva denizinde boğulan bizler için şefaat vesilesi olacaktır inşallah.

Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle başta Diyanet camiası olmak üzere şehrimizin birçok kurum ve kuruluşunda etkinlik ve programlara imza atıldı. Peygamber Efendimizi anmak ve anlamak maksadıyla yapılan bu kutlama faaliyetlerinin en dikkat çekicilerinden biri şehrimizin güzide eğitim kurumlarından Mado Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi. Otelcilik ve turizm alanında vermiş olduğu başarılı eğitimle temayüz etmiş olan bir okuldan üst düzeyde bir Mevlid-i Nebi Haftası Programı düzenlemesini beklemek tabiatıyla kimsenin aklına gelmiyor. Ancak bir okulda dinamik, çalışkan ve kendisini mesleğine adamış bir din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni varsa -okul türü ne olursa olsun- bu tarz güzel programları görmek işten bile değildir. Programın bütün yükünü üstlenen okulun Din Kültürü ve Ahlak Bilgi Öğretmeni Nesrin Togay’ı can u gönülden tebrik ediyorum. Okulun Uygulama Oteli salonunda icra edilen bu anlamlı ve güzel programda şehrimizin musiki üstadlarından Arif Yücel, Cafer Kalalı ve Muharrem Aslan’ın musiki ziyafeti dinleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Kur’an-ı Kerim tilaveti, video gösterimleri ve mevlid icrasıyla zengin bir içeriğin sunulduğu program, misafirlere öğle yemeği ikramıyla sonlandırıldı.